Zona Zero. Núria Busquet Molist.

La Breu Edicions
Primera edició: setembre 2019

La casualitat ha fet que avui us recomani una novel·la breu de la traductora al català de Nit fidel i virtuosa de Louise Glück, escriptora nord-americana a la que acaben de concedir el Premi Nobel de Literatura.

No coneixia l’autora, però mentre conduïa vaig sentir que recomanaven aquest llibre per la ràdio (llàstima que no recordo a quin programa) i estic molt contenta d’haver-ne fet cas.

La Jane té cinquanta anys, s’ha instal·lat a Manhattan després que el seu marit l’abandonés, i està treballant a les Torres Bessones de Nova York quan el primer avió impacta contra la torre nord.

Al contrari que molts dels seus companys de feina ella se salva, i mentre torna tota empolsegada cap a casa, comença una profunda reflexió sobre la seva pròpia caiguda: “fins que la caiguda deixa de ser metafòrica i passa a ser real, no es pot començar a netejar. Netejar és fonamental, si no es neteja abans, no es pot començar a reconstruir res.”

Al llarg de la novel·la veiem com el dol de la Jane per la seva vida anterior discorre paral·lel al desenrunament de la zona zero, i també trobem intercalades una sèrie d’escenes curtes, instantànies a manera de quadres, que ens descriuen minuciosament com diferents persones van viure aquell dia.

Per mi aquesta novel·la ha estat tot un descobriment i espero que també ho sigui per vosaltres. Tan de bo em feu cas, com en vaig fer jo de la recomanació, perquè estic segura que no us en penedireu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s